AUTO-EXAMINAREA (CERCETAREA DE SINE) – GAL. 6:1-10-RAUL ENYEDI

Auto-examinarea
(Cercetarea de sine) – Gal. 6:1-10
Este importantă auto-examinarea, fiindcă ea ne permite să ne vedem adevărata poziţie înaintea lui Dumnezeu, ne ajută să ne vedem progresul sau regresul spiritual şi ne ajută să ne dăm seama la ce mai avem de lucrat, ce mai avem de schimbat.
1. Cum te vezi tu pe tine însuţi? Cum ne raportăm noi la propria persoană?
În general oamenii au o părere bună despre ei înşişi, ba chiar una prea bună. Natura omenească ne face să căutăm întâietatea. Ne place să ne comparăm cu alţi oameni şi să ieşim pe primul loc (sunt cel mai inteligent dintr-un anumit grup, sau din familie, cel mai talentat, cel mai înţelept sau cel mai frumos, etc.). Motivul acestui spirit de comparaţie sau întrecere este dat de mândria omenească. Datorită mândriei, oamenii sunt în stare să facă orice pentru a fi cineva, pentru a fi recunoscuţi de ceilalţi… Opinia despre propria persoană este cea mai subiectivă şi parţială, cea mai puţin exactă…
Doar o persoană spirituală poate să se evalueze obiectiv… Ea îşi vede starea de neputinţă, dar şi ceea ce a pus Dumnezeu în ea. Se compară întotdeauna cu Dumnezeu
Primul etalon pentru autoevaluare este şi modul în care privim păcatul.
2. Cum te văd cei din jurul tău?
Indiferent dacă recunoaştem sau nu, fiecare om este interesat de modul în care îl privesc cei din jurul său. Dacă dorim să aflăm detalii despre o anumită persoană, trebuie să începem prin a întreba familia, prietenii, colegii de muncă, vecinii, membrii bisericii.
Modul în care ne comportăm între cunoscuţi arată felul în care suntem noi cu adevărat. Sunt eu un ajutor familiei noastre, gata să mă sacrific pentru ei? Sunt eu o persoană gata să ajute pe colegi sau pe vecini? Sunt eu o persoană care îi privesc pe fraţi mai presus decât pe mine însumi? Cele mai importante calităţi sau defecte ale unui om sunt scoase la lumină în relaţiile sale cu cei mai apropiaţi lui. Iubirea, răbdarea, blândeţea, fidelitatea sunt doar câteva dintre ele.
Al doilea etalon pentru auto-evaluare este altruismul. Cât de altruist sunt?
3. Cum te vede Dumnezeu?
Înaintea lui Dumnezeu nu există decât două categorii de oameni: fiii luminii şi fiii întunericului. Fiii luminii sunt cei mântuiţi prin sângele Domnului Isus. Ei cred că Isus este Fiul lui Dumnezeu, mort pentru păcatele a lor Săi şi înviat de Tatăl, cred că Isus este Domn – Rom. 10:9. Lor le-a fost imputată dreptatea perfectă a lui Isus, astfel încât nimic pe lumea asta nu îi poate condamna şi nimic nu îi poate despărţi de El. Fiii întunericului sunt cei ce nu cred în Isus Cristos ca Fiu al lui Dumnezeu (Ioan 3:18, 36)
Dar omul, prin natura lui este păcătos, iar Dumnezeu, deşi în Cristos îl vede drept, el nu mântuieşte poporul în păcatele sale, ci din ele. Dumnezeu ne-a chemat la sfinţire, la curăţare. Aceasta este un proces continuu, care ţine atât timp cât trăim. (1 Tes. 4:3; Rom. 6:19).
Al treilea etalon este modul în care percepem sfinţenia lui Dumnezeu (1 Ioan 3:2, 3)

Trimiteți un comentariu