Sărbătoarea Naşterii Domnului-Raul Enyedi

Sărbătoarea Naşterii Domnului
Mulţi creştini spun „noi nu sărbătorim pe moş Crăciun, ci pe Cristos”. „Să îl aducem pe Cristos înapoi în Crăciun”.
Să vedem câte din obiceiurile de 25 septembrie sunt păgâne:
1. ideea de a sărbători –
a. E bine să ne amintim că Isus s-a născut pentru a aduce mântuire oamenilor – fals (Isus nu a poruncit această sărbătoare; bisericile nou testamentare nu au sărbătorit-o; Biblia nu mai revine asupra episodului naşterii)
b. oamenii sunt deschişi şi profităm de ocazie să le vestim pe Isus Cristos – fals (nu sunt deschişi; ei vor un prunc-zeu, nu pe Cristosul Bibliei; nu ei se unesc cu noi, ci noi cu ei când sărbătorim)
c. ideea de a sărbători ziua de naştere a zeului vine din păgânism, nu din VT sau NT (Crăciunul nu s-a sărbătorit în primele secole ale creştinismului)
2. data – 25 decembrie vine din păgânism; ce s-a întâmplat – naşterea zeului soare; numele lui Tammuz sau Osiris sau Mitra sau Saturn a fost înlocuit cu Cristos după „creştinarea” forţată a maselor. Oamenii însă, în inima lor, tot vechiul zeu şi-l sărbătoreau, chiar dacă acum îi spuneau Isus Cristos
3. colindul – de unde vine colindul.
a. Vestim oamenilor vestea bună, asemenea păstorilor (Luca 2:17-18)
b. Numele de colind vine din latinescul „calendae” şi este denumirea sărbătorilor păgâne de anul nou. Se mergea din casă în casă, se cânta şi se făceau urări de noroc şi fericire şi fertilitate casei respective. Sărbătoreau naşterea soarelui. „astăzi s-a născut Cristos, Mesia, chip luminos”
4. întrunirea bisericii în această perioadă –
a. profităm de ocazie să ne întâlnim la adunare şi să îl vestim de Cristos – fals, e doar scuză
b. slujbele sacre de la Templu (în toată perioada, nu numai într-o zi). De ce e şi „a doua zi de Crăciun sărbătoare”? de ce Ajunul? Cine a mai pomenit să sărbătoreşti ziua dinaintea zilei de naştere? Este vorba de un sezon! Se citesc texte sacre şi se cântă cântări şi se fac slujbe specifice.
5. schimbul de cadouri în această perioadă –
a. magii au adus cadouri – fals (ei au adus cadouri pt Isus, nu au făcut schimb de cadouri
b. obiceiul roman de Saturnalia numit sigillaria
6. gătitul de prăjituri şi mâncăruri – în general dedicate zeilor, semn de abundenţă şi mulţumire: Ier. 7:18 (steaua: Fapte 7:53; Amos 5:26); sacrificarea porcului: romanii sacrificau porcul în timpul Saturnaliei, în familie, pe 20 decembrie. Acesta este Sf. Ignatie Teoforul, dar numele roman era de Ignatul porcului, pentru că porcul era sacrificat şi ars (pârlit). Ignat vine de la Ignis (foc). Romanii au preluat obiceiul de la egipteni, care îl sacrificau în cinstea zeului Osiris (zeul soare).
Închinarea şi religia întemeiată de Cristos era nouă, nemaiauzită. Învăţăturile şi practicile întemeiate de El, închinarea în adunare lăsată de El este 100% originală, nu se mai găsea niciunde. Ştiţi cât este „creştin” din această sărbătoare? 0%
Toate obiceiurile de Crăciun pe care le cunoaştem existau şi în timpul Domnului Isus! Dar nu la creştini! La păgâni! Dacă Isus ar fi vrut ca sărbătoarea zeului soare să fie „creştinată”, nu ar fi făcut-o chiar El? Dacă voia să îi sărbătorim ziua de naştere, nu ar fi lăsat scris când s-a născut?
Dar ce e greşit să facem toate astea? Doar noi îl lăudăm pe Cristos, nu pe zeul-soare! Noi nu ne închinăm la idoli, chiar dacă obiceiurile vin din păgânism! Cristos este în centru!
Să vorbească Scriptura: ex. lui Cain, Nadab şi Abihu, Saul; Deut. 12:29-32; 1 Cor. 4:6;

Trimiteți un comentariu